vineri, 10 septembrie 2010

Teorie eco

In noua mea baie am doua becuri. Din intamplare unul este bec vechi cu filament care tocmai a fost scos de pe piata, reminescent al casei vechi, si unul este nou, eco, de la ikea, pe care am dat o gramada de bani (parca 15 lei). De curand am aflat ca, folosind un bec d-asta eco, economisesti uneva la 25-50 Euro intr-un an.
Problema e ca atunci cand aprind becurile (sunt legate la un singur comutator) becul vechi se aprinde instantaneu pe cand becul eco se aprinde foarte greu (are o inertie de cateva secunde bune). Deci, avand becuri eco, practic pierd ceva timp sa astept sa se faca lumina. Si cum traim intr-o societate capitalista timpul = bani. Deci pierd bani. Probabil mai mult decat cei 25- 50 E/an.

Un comentariu:

  1. Daca intri de 12 ori pe zi, x 5 secunde, inseamna 1 minut pe zi. Adica maxim 6 ore pe an (sa zicem 5). 50 euro la 5 ore da 10 euro pe ora. Renunta la el doar daca castigi mai mult de 10 euro pe ora.

    DAR...trebuie sa iei in calcul si ca becurile clasice sunt mai placute la ochi (cele noi cam strica ochii daca vrei sa citesti la lumina lor).

    Daca iti petreci 1 ora pe zi citind la baie, e clar ca vei economisi mai mult de 50 de euro pe an, dar e posibil sa-ti si strici ochii.

    E complicata problema, nu pot sa-ti dau un raspuns concret...

    RăspundețiȘtergere