luni, 23 ianuarie 2012

Moarte pe Facebook

Fara sa-si dea seama FB a construit un nou tip de protestatar: protestatarul singuratic. Pe FB fiecare user se defineste prin prieteni, preferinte muzicale, cinematografice, fotografice dar si politice. Cand ajungem aici, X e de stanga precum Y, dar lui X ii place Lady Gaga iar lui Y ii place Metallica, facand ca X si Y sa fie intr-un fel incompatibili social. Deci, ceea ce ne separa sunt nuantele: mici defecte, mici placeri, mici moralitati sau compromisuri, de care in final suntem mandri pentru ca ne fac sa fim ceea ce credem ca suntem.

Si ajung la "revolutia" actuala. Discrepanta mesajelor (nu doar pe FB ci si in viata reala) releva ca oamenii sunt intradevar precum niste fire de nisip: stransi intr-un pumn nu se unesc ci raman doar un pumn de nisip, fiindca le lipseste catalizatorul. Nu mai exista gloata/ hoarda/ masa mare de oameni de acum 20 de ani, care aveau un singur tel pentru ca abia s-au cunoscut iar numitorul comun a prelevat, constiinta sociala fiind mai mare decat constiinta individuala in acele momente.

In Piata Universitatii am vazut oameni care se fereau unii de ceilalti, se separau in grupuri mici (ultrasi, anti-basescieni, anti-politicieni, revolutionari vechi) si nu a vazut o masa compacta de oameni. La fel, duminca seara am fost in Mall unde se gasea "adevarata" Romanie, la coada la MacDonalds, in cabinele de proba de H&M sau pe scaunele comfortabile de la cinema (mult mai multi decat in Piata). Si ei erau tot niste indivizi care se feresc unii de ceilalti, mergand in grupuri mici cu alegeri diferite (Camper vs Bling-bling, braseria Paul vs Fornetti, Carturesti vs Libertatea).

Si un exemplu: SouthPark 1%


2 comentarii:

  1. nu mai scrie aşa că nu pricep nimic. unde sunt slugile, unde e dictatura, cine sunt trădătorii, revoluţionarii, care e sensul? puţin subiect şi predicat, nu suntem la TVR aici.
    unde mai pui că n-am nici cont de facebook. te rog frumos.

    RăspundețiȘtergere