marți, 26 iunie 2012

Dictatura pe invers

Nu am tangente decat matrimoniale cu problemele de drept (administrativ, constitutional etc), dar pe moment raman un credul al republicii prezidentiale.
Motivul principal este votul direct aplicat executivului. Inainte de mandat, din alegeri, stii macar o parte din echipa guvernamentala cu care presedintele vine. Motivul secundar este ca, desi reprezentativitatea este scazuta la acest nivel, modul de pedepsire este mult mai bun: un presedinte poti sa-l schimbi ugent prin alegeri/ suspendare (desi e o schimbare nefireasca si un santaj bolnav- nu cred sa existe vreunpresedinte SUA suspendat) pe cand un Parlament nu. Pare usor de pedepsit un partid (PNTCD sau mai nou PDL), dar de fapt oamenii sunt aceasi ca inainte si sar in ultima clipa in alt partid, vanzandu-se intr-un nou ambalaj.

De ceva zile se invoca dictatura Guvernului si a Parlamentului. (A Mungiu-Pippidi -"Dacă zilele astea Curtea Constituţională e copleşită de lucru, e pentru că în fiecare zi guvernul sau parlamentarii se cred deasupra legii." sau altii pe contributors) Este doar o conscinta a semi-prezidentialismului nostru. Presedintele ales direct, cu emotie si cu discutii tampite de cate 5 minute despre NATO, EU, economie, criza  (mai tineti minte confruntarile cu Geoana si Antonescu), iata nu orea face mare lucru.  Doar critica. Atentioneaza. Ataca la Curtea Constitutionala. Dar cam atat. Mai iese afara, acum nu prea mai poate. 

Iata ca semi-prezidentialismul, cu fundul in doua luntrii, arunca Dictatura in ambele parti.

Un comentariu:

  1. Listă cu alte curţi constituţionale de a căror activitate depinde fiecare ţară în parte:
    http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/06/25/the_world_s_most_meddlesome_supreme_courts?page=0,0

    La noi: după ce au redus autoritatea curţii, ponta şi piticii se duc tot la curte ca să fie acolo când dau verdictul. şi în acelaşi timp tot ei spun că verdictul nu are relevanţă căci reclamaţia nu e pe un act juridic ci politic al parlamentului. exact lucrul ce li s-a spus de la început. ăştia nu ameţesc?

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12631091-curtea-constitutionala-decide-miercuri-cine-reprezenta-consiliul-european-presedintele-sau-premierul.htm

    RăspundețiȘtergere