vineri, 15 ianuarie 2010

Mana dreapta pe USA mortii

Revin cu asemanarea PDL - PR-US (GOP) cu cea mai puternica "calitate" a dreptei americane: ajutorarea corporatiilor. Adica merge pe principiul - corporatiile au multi angajati, deci ajutam milioane de muncitori si nu doar cativa actionari - (adica un principiu popular precum partidul european ce se identifica cu PDL). In comparatie, P Democrat din US (stanga liberala) este mai mult preocupat de firmele mici si mijlocii. Doar ca in America oricine isi poate face o firma cat de mica indiferent de guvernare, cu taxe decente, tocmai pe ideea de "american dream" (ca dorm altfel n-ar visa atata), adica oricine poateajunge Bill Gates, iar Statul e pregatit sa il impoziteze si sa se laude cu el.
Acum ne intoarcem in Romania, unde copiile sunt la standard de inaltime comparativ cu un slamdunk facut de dl Boc. PDL introduce impozitul forfetar in 2009 - adica taie cateva sute de mii de firme mici si nefunctionale (asa e) pentru a le plati somaj (pe banii mei) dar de fapt ingreuneaza firmele care nu ajung la 30.000E profit pe an (echivalentul impozitului).
In 2010 scoate impozitul pe venit (3%) pentru a baga firmele mici la nivelul clor mari cu impozit pe profit (16%). Acest lucru se intampla automat daca firma ajunge la un profit de peste 100.000E.
Sa tragem linie sa vedem: PDL faulteaza la greu firmele mici si mijlocii, scapand corporatiile de competitiori, precum PR (desi ajuta corpotaiile straine care pompeaza banii afara). Doar ca, in Romania ca sa faci o firma noua trebuie sa ai deja cateva proiecte mari (de la stat?) din start.

3 comentarii:

  1. imi pare mie ca vrei un cont(r)act cu statul. si nu stii cum sa faci sa nu-ti para rau. inchide ochii, la fel vor face si ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aia cu forfetarul a fost o masura oarecum buna, si cred ca exagerezi legand somajul de forfetar. Erau sute de mii de firme din cele sute de mii inchise care erau folosite pentru a face evaziune.

    Asta cu microintreprinderile e o prostie, fiindca poate intr-adevar sa inchida afaceri de inceput, si sa genereze somaj.

    RăspundețiȘtergere
  3. Legat de indreptarea PDL catre PR-USA, gasesti la Politeia niste articole interesante despre conservatori, si in general despre doctrine politice.

    http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/01/lecturi-politice-conservatorismul-1-4.html

    RăspundețiȘtergere