Fara semi, fara parlamentarism cras.
Republica prezidentiala e o forma de republica foarte clara: votantii aleg direct parlamentul (legislativul) si presedintele (executivul). Iar presedintele are calitate de prim-ministru. Practic el e principalul responsabil de cum se gestioneaza tara si este sanctionat sau nu direct de electorat. Are o lista de ministrii pe care ii propune (ce pot fi respinsi prin motiuni de catre Parlament). Parlamentul are rol strict legislativ. (Sa amintesc ca anul trecut au trecut doar doua legi prin Parlament?)
Republica semi-prezidentiala are defectul de a imparti executivul (ducand la frustrari la limita constitutiei atat pentru Presedinte cat si pentru Parlament. Primul-ministru (la fel ca presedintele are tot rol executiv)este un troc intre cele doua puteri, de multe ori o marioneta (la partid - vezi Tariceanu sau Nastase, sau la presedinte - vezi Boc sau Vacaroiu).
Republica parlamentara este cea mai nasoala pentru mine ca votatnt. Practic votez un parlamentar (ce e sau nu uninominal, al doilea - al treilea din colegiu) care apoi alege in Parlament : primul-ministru, presedintele, justite. Iar eu ne am cum sa sanctionez prin vot in mod direct pe presedinte sau prim-ministru. Votul meu este astfel diluat. ("Tu voteaza-ne pe noi ca apoi vedem noi ce e mai bine pentru tine la nivel executiv").
Deci, pe mine ma intereseaza sa votez direct Executivul. Fie ca e un Prim-ministru sau un Presedinte cu o lista de ministrii (suna cunoscut domnule Antonescu?).
101 dalmatieni.
RăspundețiȘtergerepentru un presedinte activ si iritant folosit va rog ruta bucuresti - paris. bonjour. faites attention a que-est-que vous desirez monsieur.
sau your are actually thinking about chenage we can believe in? in romania :D ?
Egzact, ma gandeam la Vanghele
RăspundețiȘtergere